Η περιοχή μας

ΣΕΛΙΝΙΤΣΑ - ΓΥΘΕΙΟ Λακωνία, Πελοπόννησος

Location

Το Γύθειο είναι μία κωμόπολη με βαθιά ιστορικότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από τα ερείπια της Ακρόπολής του, το αρχαίο θέατρο και τα ρωμαϊκά κτίσματα. Είναι μία όμορφη πολιτεία που απλώνεται αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Λαρύσιο, εκπνέοντας μια αιγαιοπελαγίτικη νησιώτικη αύρα.

Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης του Γυθείου θα βρείτε πολλές ταβέρνες, ουζερί, μεζεδοπωλεία για ουζάκι και φρέσκο ψαράκι καθώς και πολλά καφέ ή μπαρ για την διασκέδαση σας.

Η Σελινίτσα, μία από τις πιο κοντινές παραλίες στο Γύθειο, είναι μια πεντακάθαρη παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία, στην οποία αναπαράγεται η θαλάσσια χελώνα caretta-caretta. Η παραλία έχει μήκος 1.390 μ., μέσο πλάτος 25 μ. και προσανατολισμό νοτιοανατολικό.

2χλμ νότια του Γυθείου βρίσκεται η δημοφιλής παραλία του Μαυροβουνίου. Η παραλία έχει αμμουδιά 6 χλμ., κρυστάλλινα νερά και είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ.

Βορειοανατολικά του Γυθείου, στα πέντε χιλιόμετρα βρίσκεται η παραλία Βαλτάκι όπου βρίσκεται το σκουριασμένο σκαρί του ναυαγισμένου πλοίου «Δημήτριος».

Κλίμα

Το κλίμα της Λακωνίας είναι μεσογειακό με μικρές διαφοροποιήσεις κατά τόπους. Ζεστά καλοκαίρια με δροσιά στα ορεινά, ήπιο φθινόπωρο και ανεκτοί χειμώνες, και μοναδικό φυσικό τοπίο κατά την άνοιξη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κλίματος. Ξηρό καλοκαίρι, που διαρκεί από το Μάιο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. H θερμοκρασία της θάλασσας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα έως το Νοέμβριο.

Αξιοθέατα

  • Μέσα στην πόλη του Γυθείου μπορείτε να περπατήσετε στην γραφική προκυμαία με τα παραδοσιακά ουζερί, μπαρ, καφέ και καταστήματα. Μπορείτε να επισκεφτείτε το νησάκι Κρανάη που συνδέετε με το Γύθειο από όπου ο Πάρις απήγαγε την Ωραία Ελένη στην Τροία. Στο νησάκι υπάρχει επίσης το λαογραφικό μουσείο της Μανής και ένας από τους πιο παλιούς ιστορικούς φάρους της Ελλάδας.
  • Άλλη επιλογή είναι ο γύρος της Μάνης, μια διαδρομή απίθανης και πρωτότυπης γραφικότητας και μαγείας, που σας μεταφέρει σε άλλες εποχές και άλλους κόσμους, περνώντας από τα σπήλαια του Δυρού, ίσως τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια της Ευρώπης.
  • Άλλος προορισμός είναι η Μονεμβασιά, όπου θα μαγευτείτε από την παλιά βυζαντινή πόλη με το κάστρο.
  • Επίσης το Γεράκι με τις βυζαντινές εκκλησίες του και τις αγιογραφίες και το κάστρο με τον Αη-Γιώργη, από όπου η θεά στον Λακωνικό κόλπο και την απέραντη κοιλάδα της Σκάλας απογειώνει.
  • Με ορμητήριο τις Νηρηίδες μπορείτε να επισκεφθείτε τον Μυστρά, την αρχαία Σπάρτη και το πολύ ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο της, καθώς και το πολύ κατατοπιστικό μουσείο της ελιάς και της παραγωγής ελαιόλαδου.

Φωτογραφίες